Abbasi Educational And Welfare Trust

Welcome To Abbasi Educational & Welfare Trust

Mit kell tudni a myopia -ról

Mit kell tudni a myopia -ról

A myopia, vagy a látóképesség, egy általános szemfeltétel, amely megnehezíti a távoli tárgyakra való összpontosítást. A közeli tételek azonban valószínűleg tökéletesen világosnak tűnnek.

Az emberek korrekciós lencsék, például szemüveg vagy érintkező viselésével kezelhetik a myopiát, vagy lézeres műtétet választhatnak.

Ez a cikk közelebbről megvizsgálja a rövidlátást, beleértve annak okait, tüneteit és kezelési lehetőségeit.

Mi ez? A

A myopia törés hiba, ami azt jelenti, hogy a szem nem képes megfelelően meghajolni vagy refrakcióolni. A szem nem fókuszálja azt a fényt, amely megfelelően belép, így a távolban lévő képek homályosnak és nem egyértelműnek tűnnek.

A myopia nagyon gyakori. Az American Optometric Association becslése szerint az Egyesült Államokban az emberek közel 30% -át érinti.

A rövidlátás többféle típusú. Az alábbi szakaszok ezeket részletesebben tárgyalják.

Egyszerű myopia

Egyszerű myopia esetén a szem egyébként egészséges. A szemüveg vagy a kontaktlencsék viselése könnyen kijavíthatja azokat a problémákat, amelyek az embernek látásukkal felmerülnek.

Magas myopia

A magas myopia a myopia súlyosabb formája. Ez akkor fordul elő, amikor egy embernek egy fiatal korban mutatkozik meg, amely öregszik, amikor öregszik.

A magas myopia növelheti az ember kockázatát bizonyos egyéb szembetegségek, például retina leválasztás, glaukóma vagy szürkehályog kialakulásának kockázatával.

patológiás myopia

Patológiai vagy degeneratív emberek, a myopia további szembetegségekkel jár. A szemnek olyan problémái is vannak, amelyek befolyásolják a retinát, például:

 • A rácsdegeneráció, amely egyfajta retina vékonyodása
 • retina atrófia, ahol a retina egyes részei vannak elpazarolva és nem működik
 • Forster-Fuchs foltja, amely egyfajta hegesedés a retinán, amely vak foltokhoz vezethet

A patológiás myopia is látást okozhat veszteség, amelyet a szemüveg vagy a kontaktlencsék nem tudnak kijavítani.

Okok és kockázati tényezők

A myopia akkor fordul elő, amikor a szemgolyó túl hosszú, vagy a szaruhártya túl ívelt. Ez azt jelenti, hogy a szembe érkező fény a retina előtt megáll, nem pedig rajta.

A retina fényt használ olyan képek kialakításához, amelyeket ezután az agynak küld. Ha a fény nem képes megfelelően a retinára összpontosítani, az általa létrehozott kép homályosnak tűnik.

Bár a tudósok még nem ismerik a rövidlátás pontos okait, számos tényező – például a genetika -, amelyek növelik annak fejlesztésének valószínűségét.

Például azok a gyermekek, akiknek szülői myopiában szenvednek, nagyobb valószínűséggel fejlesztik ki maguk. Ez a kockázat növekszik, ha mindkét szülőnek megvan.

Azok a gyermekek, akik kevés időt töltenek szabadban, vagy sok időt a közeli munka elvégzésével, nagyobb esélyük van arra, hogy közelében láthatóvá váljanak.

A kutatók azt is sugallják, hogy kapcsolat lehet a megnövekedett intelligencia és a rövidlátás között, bár még nem tudják, miért.

Bár a myopia általában gyermekkorban alakul ki, felnőttekben is előfordulhat a vizuális stressz eredményeként, ami akkor fordul elő, amikor egy személy túlzottan használja a szem fókuszáló mechanizmusát.

Más egészségügyi problémák, például a cukorbetegség vagy a szürkehályog kialakulása miatt is előfordulhat.

Tudjon meg többet a cukorbetegség és a homályos látás közötti kapcsolatról.

tünetek

A rövidlátás fő tünete, amikor a távolban lévő tárgyakat nézzük meg. Mások magukban foglalhatják:

 • Fáradt szemek
 • Fejfájás
 • Squinting

Ha valaki elkezdi megtapasztalni ezeket Tünetek, beszéljenek egy optometristával, aki segíthet meghatározni, hogy van -e rövidlátásuk. Az optometrista a poharat vagy a kontaktlencséket ajánlhatja a probléma kijavításához.

Ha az ember myopia fejlettebb, az optometrista javasolhatja a műtétet.

Progresszió

Bár a myopia általában nem vezet más szemproblémákhoz, ez rosszabbodhat, amikor egy személy öregszik. Ezt magas myopia néven ismerték.

A magas myopiában szenvedő személynek megnövekedett a további szembetegség kialakulásának kockázata. Ezek magukban foglalhatják:

 • szürkehályog
 • glaukóma
 • Retinális leválasztás

Ha látásvesztés vagy más szem. Kapcsolódó problémák merülnek fel, a betegség patológiás myopia néven ismertté válik. Ez azt jelenti, hogy a myopia szintje annyira előrehaladott, hogy a szem hátulja elkezdett lebontani.

Refraktív hibák, beleértve a rövidlátást, a vakság eseteinek 3% -át okozzák világszerte.

Az egyik legjobb dolog, amit az ember megtehet a rövidlátás előrehaladásának lassítása érdekében, az, hogy rendszeresen meglátogatja a szemorvosot. A rövidlátás kockázati tényezői, például a cukorbetegség vagy a rövidlátás szülők szintén előnyösek lehetnek a szemorvosuk látogatásának.

Diagnózis

Az optometrista számos tesztet végezhet annak ellenőrzésére, hogy egy személy közel van -e vagy sem.

A szemvizsgálat egyik része magában foglalja az embert, aki a szoba másik oldalán található diagram különböző méretű betűit olvassa el. Minél kisebb a számok, annál nehezebb lesz a myopiában szenvedő személy számára.

Az optometrista használhat egy phoropter nevű szerszámot is, amely különféle lencsékből áll, amelyeket a szem előtt elhelyezhetnek.

Amikor a phoropter a helyén van, az optometrista világít, hogy megmérje, hogyan fókuszálja a szem. Ez segít nekik meghatározni a szemüveg megfelelő receptjét, amely a személy látásának kijavításához szükséges.

kezelés

Miután az optometrista megerősítette a myopia diagnózisát, számos kezelés áll rendelkezésre. Az optometristával való beszélgetés segíthet az embernek a legjobb választásának eldöntésében.

Az alábbi szakaszok részletesebben tárgyalják ezen kezelési lehetőségeket.

szemüveg és kontaktlencsék

szemüveg és kontaktlencsék a myopia leggyakoribb kezelési lehetőségei. Az optometrista olyan egyedi lencséket rendel, amelyek megfelelő receptre van szükségük az adott személy számára. Ezek illeszkednek a szemüveg keretébe, és kijavítják a látványosságot. A

kontaktlencsék tiszta lemezek, amelyek a szem felületén ülnek. A szemüveghez hasonlóan a kontaktlencsék is testreszabhatók a különféle receptekhez.

Sok ember, akik nem szeretik a szemüveg megjelenését vagy érzését, úgy döntenek, hogy kontaktlencsék vannak, mivel sokkal kisebbek és nehezebbek észrevenni. Ugyanakkor meg kell változtatni és rendszeresen megtisztítani őket.

ortokeratológia

A rövidlátás enyhe formáiban szenvedő emberek részesülhetnek az ortokeratológia vagy a szaruhártya törés terápiájának nevezett nem sebészeti folyamatból. Ez a kezelés magában foglalja a merev kontaktlencsék sorozatának viselését a szaruhártya átalakításához.

Ezek a lencsék nyomást gyakorolnak a szaruhártyára, hogy simítsák. Ez viszont megváltoztatja, hogy a fény fókuszáljon, amikor belép a szembe. Az emberek hajlamosak ezeket a kontaktlencséket viselni alvás közben.

Ez a folyamat segíthet az embereknek átmenetileg megtapasztalni. Ugyanakkor a szemfertőzések kockázatát is hordozza.

műtét

Van néhány különféle műtét olyan emberek számára, akik inkább nem viselnének szemüveget, akik állandóbb megoldást akarnak, vagy akiknek súlyos formái vannak.

A műtét egyik formája a lézeres műtét, amelyben a szemorvos erőteljes fénysugarat fog használni a szaruhártya alakjának megváltoztatására.

A lézeres műtét beállítja, hogy a szem miként fókuszálja a fényt, vagyis az egykor homályos képeknek most egyértelműnek kell lenniük.

A műtét szemenként körülbelül 10 percig tart. Ez a lehetőség drága lehet, de általában fájdalommentes. A látásnak a műtét kb. Egy napon belül visszatérnie kell a normál állapotba.

Ugyanakkor normális, ha hetek vagy hónapok után alkalmi homályos látás vagy száraz szem van. Fontos az eljárás utáni nyomon követési találkozókon való részvétel, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a szemek megfelelően gyógyulnak-e.

A műtét egyéb formái magukban foglalhatják a korrekciós lencse elhelyezését a szembe, akár a személy lencséje előtt, akár annak fungoxil gyógyszertár fontos helyszín helyett. A szemorvosok hajlamosak a műtét ilyen formáját ajánlani a rövidlátás súlyosabb formáira.

Megelőzés

Mivel a myopia genetikai kapcsolatokkal rendelkezik, nehéz lehet megakadályozni azokban az embereket, akiknek a családjukban a látóképesség története van.

Az idő eltöltése a napfényben segíthet csökkenteni a rövidlátás előrehaladását. Segíthet annak biztosítása, hogy ne töltsön túl sok időt a közeli munkával, például a számítógépen vagy a számítógépen történő munkával.

Outlook

A legtöbb esetben a myopia nem okoz további egészségügyi problémákat. Számos olyan kezelés áll rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy a mindennapi életükben ne tapasztalják meg az állapot tüneteit.

Azok számára, akiknek a myopia súlyosabb formái vannak, fontos, hogy elmondják optometristájukat a látásuk változásairól. Kezelés nélkül veszélyeztethetik a további szemproblémák kialakulását, vagy akár látásvesztést is.

 • Szem egészség/vakság
 • Idősek/öregedés

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési iránymutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, tudományos kutatásokból származnak intézmények, orvosi folyóiratok és egyesületek. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents